Este un blog-sablon, predefinit de blogger, ...mi-ar place sa iti prezint fotografiile mele intr-un alt mod, mai personal, mai fluent. Insa pana la site-ul ce-l doresc, te rog lasa-ma sa te ghidez putin prin acest blog. Pentru a vizualiza lucrarile incarcate aici, te indrum sa folosesti instrumentul ETICHETE SAU FOTOGRAFII ORDONATE...si sa dai clic pe categoria care te intereseaza. Pagina principala ce se deruleaza prezinta doar cam o zecime din ce se afla pe blog. Pentru a vizualiza o fotografie la format mare, da un clic pe ea. Multumesc!

Sosesti ca un strain, pleci ca un prieten! :)

Sosesti ca un strain, pleci ca un prieten! :)

27 feb. 2010

Padova. Galileo Galilei. Observatorul lui.

Voi incepe cu sfarsitul:

La 31 octombrie 1992, Papa Ioan Paul al II-lea şi-a exprimat regretul pentru felul în care a fost tratat cazul Galileo, şi a emis o declaraţie prin care recunoştea erorile comise de tribunalul bisericesc care a judecat poziţiile ştiinţifice ale lui Galileo Galilei, ca rezultat al unui studiu efectuat de Consiliul Pontifical pentru Cultură. În martie 2008, Vaticanul a propus completarea reabilitării lui Galileo ridicându-i o statuie în interiorul zidurilor Vaticanului.În luna decembrie a aceluiaşi an, în timpul evenimentelor ce au marcat a 400-a aniversare a primelor observaţii telescopice ale lui Galileo, Papa Benedict al XVI-lea i-a lăudat contribuţiile aduse astronomiei.

Cu pierderea multor dintre susţinătorii săi de la Roma din cauza Dialogului despre cele două sisteme principale ale lumii, lui Galileo a fost convocat în faţa unui tribunal în 1633, acuzat fiind de erezie. Sentinţa Inchiziţiei a constat din trei părţi esenţiale:
  • Galileo a fost găsit „vehement suspect de erezie”, şi anume de a fi susţinut opinia că Soarele stă nemişcat în centrul universului şi că Pământul nu se află în centru şi se mişcă, şi că se poate susţine şi apăra părerea ca probabilă după ce a fost găsită a fi contrară Sfintei Scripturi. I s-a cerut să „abjure, blesteme şi să deteste” aceste opinii.
  • S-a ordonat încarcerarea sa; sentinţa a fost ulterior comutată în arest la domiciliu.
  • Dialogul a fost interzis; şi, într-o acţiune neanunţată la proces, publicarea oricărei lucrări a sa a fost interzisă, inclusiv oricare pe care ar mai fi scris-o în viitor. (Cartea  Dialog despre cele două sisteme principale ale lumii, a fost publicată în 1632, cu autorizaţie oficială de la Inchiziţie şi cu permisiunea Papei.)
Mormântul lui Galileo Galilei, Santa Croce, Florenţa
Conform legendelor populare, după ce a retractat teoria sa că Pământul se mişcă în jurul Soarelui, Galileo ar fi murmurat fraza rebelă Şi totuşi, se mişcă!, dar nu există dovezi că el ar fi spus ceva asemănător. Prima relatare a legendei datează de la un secol după moartea sa.
După o perioadă petrecută cu Ascanio Piccolomini (arhiepiscop de Siena), lui Galileo i s-a permis să se întoarcă în vila sa de la Arcetri de lângă Florenţa, unde şi-a petrecut restul vieţii în arest la domiciliu şi unde la un moment dat a orbit. Când era în arest la domiciliu, Galileo şi-a dedicat timpul uneia dintre cele mai reuşite lucrări ale sale, Două noi ştiinţe. Aici, el a rezumat lucrările sale efectuate cu aproximativ patruzeci de ani în urmă, despre cele două ştiinţe denumite astăzi cinematică şi rezistenţa materialelor. Ca rezultat al acestei lucrări, Galileo este adesea intitulat „părintele fizicii moderne”.
Galileo a murit la 8 ianuarie 1642 la vârsta de 77 de ani.
 
Textul de mai sus l-am preluat din wikipedia. Mult mai pe larg poate fi consultat la urmatoarea dresa:
 
 
 
Am dorit sa intram in observator. Am fost tristi, fiindca era inchis, programul era restrictiv turistilor.




Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu